به همت شاخه صنایع غذایی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، روز چهارشنبه 25 مهر 1397، همایش سلامت و کیفیت محصول های کشاورزی و فرآورده های غذایی با حضور آقای دکتر حسین نمازی دبیر فرهنگستان علوم، آقای دکتر محمد شاهدی معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان، آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، تعدادی از اعضای پیوسته و وابسته گروه، جمعی از استادان دانشگاه و متخصصان علوم کشاورزی و صنایع غذایی در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم برگزار شد. ابتدا آقایان دکتر نمازی و دکتر شریفی تهرانی ضمن خوشآمدگویی به حاضران، از سخنرانان و ارائه دهندگان مقالات تشکر کردند. پس از آن آقای دکتر شاهدی دبیر همایش سخنرانی خود را تحت عنوان «مشکلات سلامت و کیفیت محصولهای غذایی کشور و راهکارها» ایراد کرد. به نظر ایشان اگر از ثروت و اقتصاد بحث میکنیم، در صورتی ارزش دارد که درباره سلامت جامعه باشد. جامعهای سعادتمند است که سالم باشد. تأمین کامل رفاه جسمی، روانی و اجتماعی و معنوی را سلامت مینامند. هوای پاک ، آب و غذای سالم از عوامل سلامت هستند. اگر تغذیه سالم صورت بگیرد، خیلی از بیماریها کم میشود. دیابت، کم خونی و چاقی در اثر تغذیه نامناسب مشکلآفرین شده است. غذای سالم دارای مواد مفید برای بدن انسان است و مصرف آن در شرایط عادی ضرری ندارد. انسان باید خوشیهای لحظهای را فدای سلامت کند و با انتخاب غذای سالم مشکلات قلبی و عروقی را کم کند و باعث طول عمر شود. در کشور 100 هزار سرطان جدید و حدود 400 هزار بیمار سرطانی داریم که در 20 سال آینده دو برابر میشود. دخانیات، هوای آلوده، غذای ناسالم و روغنهای ترانس بالا باعث بیماری میشوند. فاضلاب رستورانها وارد آب رودخانهها میشود. پشت سدها آلودگی وجود دارد. برای حل این مشکلات و تصفیه آب میتوان از مردم و بخش خصوصی کمک گرفت. بعضی از برنج ها و گندم های ما سمی هستند. بعضی از پستهها آفلاتوکسین دارند. کودهای ما دارای فلزات سنگین است. برای جلوگیری از تلفات مرغ به آنها انتیبیوتیک میدهیم که در کشورهای پیشرفته ممنوع است. برخی از نانواییها از جوش شیرین و بلانکیت یا جوهر قند در خمیر استفاده می کنند. در سبزیها نیترات بیش از حد وجود دارد. دامها با علوفه کپک زده تغذیه میشوند. سوسیس و کالباس و نوشابهها سرطانزا هستند. زرد چوبه و سیر در مواد غذایی اثر سرطانزایی را کم میکنند. مردم اطلاعات کافی برای انتخاب فرآوردههای سالم و با کیفیت را ندارند. به عنوان راهکار باید از همه امکانات کشور مخصوصا مردم بیشتر استفاده کنیم و به پول نفت وابسته نباشیم. نظارت جدی داشته باشیم و برای سلامت الگو بدهیم.
سخنران بعدی آقای مهندس عباس کشاورز معاون پژوهشی مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب بود که سخنان خود را تحت عنوان «سلامت و کیفیت تولیدات گیاهی (زراعی و باغی) با رویکرد مدیریت مصرف آفتکش های شیمیایی» بیان کرد. ایشان معتقد است بیش از حد به علم محض توجه کردیم تا کاربردی کردن آن. در کشاورزی به خاطر مسئله آب و امنیت غذایی و نوع تغذیه به استراتژی جدید نیاز داریم. تا سال 1392، 300 آفتکش ثبت کردیم ولی از 120 مورد آن استفاده می کنیم. کشاورزان حرفه ای به قیمت آفتکش توجه نمیکنند ولی برای کشاورزان فقیر مهم است. فرمولاسیونهای آفتکشهای ما قدیمی هستند. آزمایشگاههای مجهز و کارآمد نداریم. باید در این سیستم از نظر روش تشخیص تجدید نظر شود. باید مقررات ثبت آفتکشها روزآمد شود. باید منابع متعدد و معتبر تامین تکنیکال سموم در کشورهای پیشرفته شناسایی و معرفی شوند. باید سموم توزیعی در کشور کد دار شوند. باید استانداردهای دستگاههای سمپاش تعیین شود. در 5 سال اخیر، مؤسسه خاک و آب در بخش کشاورزی اقدامات مؤثری را در زمینه کیفیت کودها انجام داده است.
سرکار خانم خسروی به نیابت از آقای دکتر هدایت حسینی رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شهید بهشتی تحت عنوان «مخاطرات تغذیهای مواد غذایی در ایران: راهکارها و چالشها» سخنرانی کرد. به نظر ایشان بعد از تصادفات بیماری های قلبی و عروقی عامل مرگ و میر هستند. نمک، قند و چربی باعث فشار خون و دیابت نوع 2 میشوند. متوسط دریافت نمک در روز برای هر فرد 5 گرم است که برای ایرانیها 12 گرم ثبت شده است. سخنران آماری را از میزان قند، نمک و چربی در انواع کنسرو، نوشابه، خشکبار، خوراک و مواد غذایی در شهرهای مختلف ارائه کرد. همچنین در مورد میزان انطباق اسیدهای چرب اشباع شده در روغنهای سبد خانوار ایرانی آماری را ارائه کرد. برندهای پر مصرف و پر مخاطره را شناسایی کرد. میزان فساد پذیری روغن و حد مجاز نمک در انواع نان و غلات را بررسی کرد. در انتها به جمع بندی پرداخت. بعضی مواقع انتظار دریافت قند را داریم مثل زولبیا و بامیه ولی در ماست کم چرب نباید انتظار دریافت این همه قند را داشته باشیم. نباید منتظر نظارت دولتی باشیم، صنعتگری که جان ما را با فرآورده های پر نمک، چرب و پرقند به خطر میاندازد باید بایکوت شود. باید از ریز مغذیها به جای نمک، قند و چربی در فرآورده های غذایی استفاده کرد و به خانمهای خانه برای تهیه غذای سالم برای خانواده آموزش داد.
آقای دکتر رضا عزتیان مدیر برنامه بهبود تغذیه در مراکز جمعی دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره «ارتقا فرهنگ و سواد تغذیهای، راهبرد دستیابی به سلامت و کیفیت محصولهای کشاورزی» سخنرانی کرد. جامعه به سمت کهنسالی پیش میرود. سطح زندگی فرق کرده است. مردم زیاد نوشابه مصرف میکنند که چاقی به همراه میآورد. در این کشور 10 عامل مرگ و میر وجود دارد که رتبه 1 آن الگوی نامناسب و غذای ناسالم است. برای اینکه بیماریهای غیر واگیر کم شود باید به سیاستهای سلامت، آموزش، کشاورزی، مالی و محیط سالم توجه کنیم. زنان که تهیه و توزیع غذا بین اعضای خانواده را بر عهده دارند، نقش مهمی را در امنیت غذایی خانواده دارند. جامعه زنان روستایی حدود 10 میلیون نفر جمعیت دارد. این جامعه بزرگترین تولید کننده مواد غذایی است. باید به آنها آموزش داد که با ایجاد باغچه های خانگی سبزی تولید کنند. امنیت غذایی مستلزم توسعه پایدار محصولات کشاورزی است. ترویج باغچه یک راهکار برای کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی و تهیه غذای سالم است.
خانم دکتر پروین عشرتآبادی عضو هیئت علمی پژوهشگاه استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران، تحت عنوان «بهبود کیفیت و سلامت جامعه از طریق ارتقا سطح کیفی، استانداردهای کشاورزی و محصولهای غذایی. بررسی موانع و راهکارها» سخنرانی کرد. از دیدگاه استاندارد چه کنیم که وضع کشاورزی و غذایی ما بهتر شود؟ به نظر سخنران، سلامت، کیفیت و اصالت سنجی مواد غذایی مهم است. 7 استاندارد در مورد روغن پالم نوشته شده است. روغن پالم یکی از ضد سرطانترین محصولات در دنیاست اما اسیدهای چرب اشباع آن بالاست. توجه داشته باشیم که عوارض بعضی از روغنهای جامد کم است مانند روغن دنبه اما بعضی از روغنهای جامد کارخانهای بسیار خطرناک هستند. آزمایشگاههای ما توان اندازه گیری مواد به کار رفته در روغن را ندارند. بنابراین، ماهیت این روغنها برای ما مجهول میماند. مالزی در زمینه اصالت سنجی و تولید نوشابه و مواد غذایی منطبق با موازین اسلامی تلاش میکند. ما استاندارد را در حد تعریف داریم ولی آزمایشگاه برای سنجش نداریم. استانداردهای آلمان و انگلیس قوی است ولی استانداردهای منطقهای و بینالمللی آنها خوب نیست زیرا برای تجارت با سایر کشورها و برای ما نوشتهاند.
آقای دکتر محمد علی ملبوبی استاد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری سخنان خود را تحت عنوان «لزوم رتبه بندی محصول های کشاورزی بر اساس سلامت و کیفیت» بیان کرد. به نظر سخنران، میزان واردات به کشور ما نشان دهنده این است که ما کمبود مواد غذایی داریم. مقدار سموم در صیفیهای ما بیش از حد مجاز است. سالهاست که مواد غذایی تولید میکنیم که بیش از حد مجاز آلودهکننده دارند. در ایران بین سالهای 2005م تا 2013م افزایش 40 درصدی سرطان داشتهایم. نه غذای کافی داریم نه غذای سالم. نهاده ناسالم منجر به غذای ناسالم و بعد انسان ناسالم در زنجیره غذایی میشود. سخنران عوامل تعیین رتبه محصولات کشاورزی را نام برد که شامل شاخصهای ظاهری مانند درشتی و ریزی است ولی از عوامل ذاتی گیاهان مانند میزان پروتیین آنها اطلاعی نداریم. ایشان اهداف رتبه بندی محصولات کشاورزی را برشمرد و استانداردهای لازم برای این کار را نام برد. در پایان به جمعبندی و بیان پیشنهادها پرداخت. ما نیاز به استاندارد داریم که اکثرا موجودند ولی باید رتبه بندی و ساماندهی شوند تا محصولات ما براساس کیفیت خریداری شوند. باید الگوی مصرف و الگوی تولید را اصلاح کنیم. باید به برگزاری دورههای آموزشی و ترویجی و تجلیل از کشاورزان پیشرو، بیمه و خرید تضمینی محصولات سالم و تدوین سیاستهای حمایتی در سطح بنگاههای تولیدی توجه کنیم.
خانم دکتر سمیرا برنجی عضو هیئت علمی سازمان انرژی اتمی تحت عنوان «سلامت و کیفیت محصولهای فراوری شده-پرتو فراوری» سخنرانی کرد. روشهای فراوری مواد غذایی،روش فراوری فیزیکی و نگهداری سرد، پرتوهای کاربردی در صنایع غذایی و انواع فرایندهای پرتودهی در مواد غذایی را نام برد. برخی از مزایای پرتو فراوری مواد غذایی عبارتند از حفظ کیفیت، بهبود کیفیت بهداشتی، از بین بردن سموم، حفظ ارزش تغذیه ای و کیفیت حسی مواد غذایی، امکان فراوری مواد غذایی فله و جلوگیری از آلودگی ثانویه محصولات بسته بندی شده بعد از پرتودهی. سخنران فواید اقتصاد پرتو دهی مواد غذایی، برخی از محدودیتهای روش پرتو فراوری مواد غذایی و راهکارهای پذیرش این روش از طرف مردم یعنی فرهنگسازی را بیان کرد. همچنین فهرست طرحهای پژوهشی انجام شده در آزمایشگاه پرتودهی مواد غذایی سازمان انرژی اتمی ایران-تهران در دو دهه اخیر را ارائه کرد. به نظر ایشان در پرتودهی ارزش تغذیهای غذاها تغییر نمیکنند. پرتودهی معادل پاستوریزاسیون برای غذاهای جامد است. پرتودهی برای کاهش ضایعات و افزایش سلامت و ایمنی جامعه لازم است.
آخرین سخنران آقای دکتر محمد حجتی عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی خوزستان بود که تحت عنوان «چالش های پیش رو در سلامت، کیفیت و امنیت غذایی در ایران» سخنرانی کرد. مواد غذایی سالم تامین کننده سلامت جسم و روان مردم است و اگر مردم سالم باشند خوشاخلاقی هم بیشتر میشود. هر نوع تغییری در غذا به طوری که برای مردم قابل مصرف نباشد، فساد غذایی است. فلزات سنگین از طریق کودهای شیمیایی سمی وارد بدن ما میشوند و دفع نمیشوند. میگو، ماهی، خیار و گوجه ما آلوده است. فاضلاب شهری وارد رودخانه کارون میشود. خیلی از آفتکشها در کشورهای دیگر منع شده است و ما در جریان نیستیم و چینیها آنها را برای ما میسازند. فقر، بیثباتی اقتصادی و گرسنگی باعث عدم امنیت غذایی یک کشور میشود. بحران آب داریم. 69درصد کل آب تجدیدپذیر کشور مصرف شده است. شعار سال گذشته فائو« پایان دادن به مهاجرت و توسعه غذایی روستایی» است. تعداد جمعیت روستایی به شهری ما 30 به 70 درصد است، یعنی عوامل تولید مواد غذایی کم شدهاند. به نظر سخنران باید در مورد نهادهها سیاستگذاری و قیمت گذاری صحیح انجام دهیم، استفاده صحیح از کودهای شیمیایی را آموزش دهیم و برای صنعت غذایی یک متولی داشته باشیم.
پس از آخرین سخنرانی ها، آقایان دکتر شریفی تهرانی و دکتر شاهدی به سخنرانان لوح تقدیری به سخنرانان اهدا کردند. در پایان مراسم پرسش و پاسخ میان حاضران و سخنرانان صورت گرفت.
روابط عمومی فرهنگستان علوم
Air Max
Report