همایش «چالش های فراروی تولید در گلخانه، یافته های علمی و اولویت ها جهت اعتلای تولیدهای گلخانه ای» با حضور استادان، پژوهشگران، کارشناسان، مدیران بخش های اجرایی و تولیدکنندگان محصول های گلخانه ای کشور در تاریخ 12 خرداد 1395 در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. گردهمایی به میزبانی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم توسط شاخه علوم باغبانی و با مشارکت معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد. در ابتدا لازم است از شرکت کنندگان، برگزارکنندگان و حامیان این حرکت علمی قدردانی شود. امید است برآیند هم اندیشی های این همایش علمی بتواند رهنمودی برای مسئولان در بخش های اجرایی، پژوهشی، آموزشی و نیز سیاستگذاری کشور باشد. همچنین زمینه مشارکت و همدلی پژوهشگران با بخش های تولیدی و اجرایی فراهم گردد.
افزایش روز افزون سطح زیر کشت تولیدهای گلخانه ای و نقش مستقیم این تولیدها در سلامت مردم و نیز اهمیت آنها در صادرات غیر نفتی ایجاب می کند که چالش های فراروی این نوع محصول ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این رابطه بیانیه این همایش به شرح زیر تقدیم می شود و امید است مورد توجه کلیه مسئولان مربوط قرار گیرد:
- لزوم کاهش وابستگی به نفت، حمایت و سرمایه گذاری برای توسعه صادرات غیر نفتی از جمله محصول های گلخانه ای از مصادیق بارز حمایت از اقتصاد مقاومتی است.
- بحران آب در کشور واقعیتی مسلم است، بنابراین استفاده بهینه از ذخائر آبی مجاز با به کاربردن شیوه های نوین در تولید محصول های باغبانی از جمله تولید در گلخانه که راندمان مصرف آب را بالا می برد، ضروری و لازم است.
- مدیریت تولیدهای گلخانه ای نیازمند سرمایه انسانی و اعمال شیوه های علمی است. حل مسائل و مشکل های تولید گلخانه ای در کشور وابسته به حضور مؤثر این سرمایه ها در مراکز تصمیم گیری و تولیدی است. از آنجا که برخی از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی به یافته های علمی ارزشمندی پیرامون مسائل مهم تولیدهای گلخانه ای کشور دست یافته اند، لازم است در تعاملی فعال، نتایج این پژوهش ها در اختیار بخش اجرا و تولید قرار گیرد. بدون تردید حضور متخصصان دانشگاهی در کارگروه های مختلف وزارت جهاد کشاورزی در این مورد می تواند بسیار مؤثر باشد.
- توسعه سطح زیر کشت گلخانه ها و ارتقاء سطح مکانیزاسیون در گلخانه ها به منظور استفاده از مزیت های آن از جمله افزایش کمی و کیفی محصول و صرفه جویی در مصرف آب و نیز اشتغالزایی حائز اهمیت است. سرمایه گذاری در این بخش برای طراحی و ساخت گلخانه متناسب با شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور، تأمین کاردان و کارشناس ماهر برای مدیریت تولید در گلخانه و نیز دانش بنیان نمودن طرح توسعه گلخانه ها از جمله انتقال دانش فنی، تدوین استانداردهای ملی کیفیت و سلامت محصول باید مورد توجه قرار گیرد.
- در راستای تحقق اهداف یاد شده راه اندازی رشته فناوری و مدیریت تولید فراورده های گلخانه ای در مقطع کارشناسی ارشد متناسب با نیاز کشور و حفظ شاخص های کیفی توسط مراکز آموزشی معتبر توصیه می شود.
- استفاده از فناوری های نوین در مراکز تولید، توسعه فناوری های درجه بندی، بسته بندی و پس از برداشت، به کار بستن استانداردها برای کودها و آفتکش های مورد استفاده در گلخانه برای عرضه محصول سالم در داخل و خارج کشور و اعمال نظارت های جدی به منظور افزایش سطح تولید و دستیابی به بازارهای جهانی ضروری است.
- حفظ ذخائر ژنتیکی کشور و به نژادی ارقام و تولید بذر مورد نیاز تولیدکنندگان، جایگزینی ارقام براساس مصرف آب کمتر و مقاومت در برابر تنش ها تأکید می گردد.
- برای اصلاح و تولید بذر گیاهان گلخانه ای نیاز مبرم به انجام پژوهش می باشد که توصیه می شود بخش خصوصی و متخصصان مربوط، با ورود به فعالیت در زمینه تولید بذر محصول های گلخانه ای مورد نیاز در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی اهتمام ورزند.
- تأمین وام های کم بهره برای گسترش و اصلاح سازه های گلخانه و اصلاح و تولید بذر ضروری است.
- از روش های مدیریت آفات و بیماری ها از جمله فراهم آوردن امکان تکثیر شکارگرهای حشره های گلخانه ای برای مبارزه بیولوژیکی، در جهت بهبود سلامت فراورده های خوراکی گلخانه ای (به ویژه سبزی، صیفی و توت فرنگی) استفاده شود.
- تشکیل اتحادیه ها و صادرات گروهی محصول های گلخانه ای، احداث پایانه های صادراتی برای فراورده های گلخانه ای به ویژه سبزی و صیفی توصیه می گردد.
- نظارت بر محصول ها در جهت رفع مشکل های بازار مصرف (مانند نبود یکنواختی قیمت) و ساماندهی بازارهای فروش در جهت تولید محصول های سالم، ایجاد شرکت های تخصصی ضروری به نظر می رسد.
- بیمه کردن سازه و فراورده های تولیدی گلخانه توصیه می گردد.
- در پایان، لازم است تداوم برگزاری این گونه همایش ها برای هم اندیشی در رابطه با توسعه و مدیریت گلخانه مورد تأکید قرار گیرد.
Report